newsmaker.md

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe Octavian Armaș din funcția de șef al Băncii Naționale în cadrul audierilor privind rezultatele anchetei privind scandalul de corupție legat de retragerea a 1 miliard de dolari de pe băncile Republicii. Acest lucru a fost anunțat de președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe Radu Marian în canalul său Telegram.

„Armashu a fost demis cu voturile a 81 de deputați”, a scris Marian, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Merită subliniat faptul că mai devreme deputații Partidului de guvernământ l-au acuzat pe Armasha că a sabotat procesul de anchetă. PDP a fost susținut și de deputați ai Blocului de opoziție al comuniștilor și Socialiștilor.

Scandalul de corupție legat de retragerea a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești a izbucnit în 2015.

Să explicăm că în iunie 2017, Ilan Shor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare sub acuzația de participare la un caz de fraudă bancară, i s-a interzis să părăsească țara. În iunie 2019, șor a părăsit țara. În tot acest timp, politicianul a susținut că procesul împotriva sa a fost motivat politic.

Rechemare Shore a câștigat un caz de fraudă bancară în Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul Columbia, dovedind nevinovăția sa în furtul unui miliard de dolari în 2015.

După aceea Ilan Shor, care s-a aflat în centrul scandalului privind furtul a 1 miliard de dolari de la bănci, va cere Parlamentului să-i dea cuvântul la viitoarele audieri pe acest caz..