osnmedia.ru

Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență de la 1 decembrie cu încă 30 de zile, subliniind amenințările continue în domeniul securității regionale. Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată de deputații „Partidului Acțiune și Solidaritate” în cadrul unei ședințe care a fost difuzată pe site-ul web al organului legislativ.

„Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar trebui prelungită pentru o perioadă de 30 de zile de la 1 decembrie 2023”, se arată în decretul prezentat de ministrul de Interne Adrian Efros.

Merită subliniat faptul că opoziția a boicotat această întâlnire în semn de protest.   În special, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batryncha, a declarat că comisia guvernamentală pentru Situații de urgență și-a depășit semnificativ competențele, a luat decizii în locul Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii și instanțelor. În ultimii doi ani, ea nu a raportat niciodată Parlamentului, a subliniat el.

Merită subliniat: starea de urgență în Moldova este în vigoare de la sfârșitul anului 2021, a fost introdusă din cauza posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu gaze. Apoi, motivul prelungirii a fost numit situația din Ucraina. În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații de urgență poate emite ordine obligatorii pentru companiile publice și private, precum și pentru persoanele fizice situate pe teritoriul țării. De asemenea, Comisia poate aloca fonduri din buget, poate coordona activitatea mass-media și poate lua alte măsuri de urgență.

Să explicăm: ultima dată când starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile de la 2 octombrie..