FT

Parlamentul European a prelungit cu încă un an importul fără taxe vamale al mărfurilor din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene. Acest lucru a fost anunțat de europarlamentarul Siegfried Mureshan pe pagina sa de Facebook.

„Parlamentul European a demonstrat încă o dată că suntem uniți și luăm decizii rapide privind acordarea tuturor formelor de sprijin Republicii Moldova. Colegii din Parlamentul European au susținut cu majoritate de voturi decizia de extindere a regimului preferențial de import pentru mărfurile moldovenești. Această decizie este benefică atât pentru Moldova, cât și pentru UE, unde fructele și legumele moldovenești sunt iubite de mulți”, a scris Mureșan.

Potrivit Ministerului Economiei al Moldovei, în 2023, peste 65% din exporturile moldovenești au fost către UE.

În iulie 2022, Consiliul UE a decis majorarea cotei pentru Moldova pentru importul a șapte categorii de produse care nu sunt supuse taxelor vamale: și anume, prune de la 15 mii la 40 mii tone, struguri de la 20 mii la 58 mii tone, mere de la 40 mii la 80 mii tone, suc de struguri de la 500 la 1 mii tone, cireșe de la 1,5 mii la 3 mii tone, roșii de la 2 mii la 4 mii tone, usturoi de la 220 la 440 tone.

Rechemare: 13 decembrie Parlamentul European a sprijinit demararea negocierilor cu Republica Moldova privind aderarea la UE.

.