tv8.md

Achiziționarea de gaze reduse din Statele Unite, pe care Moldova le-a efectuat într-un mod de testare, a costat mai mult decât livrările din Rusia. Acest lucru a fost anunțat de Ministrul Energiei al Republicii Viktor Parlikov la canalul TV 8.

„Acum prețul a fost puțin mai mare decât cel al Gazprom, trebuie să spun imediat – nu pot numi cifrele în condițiile contractului”, a informat ministrul.

În același timp, el a menționat că în aprilie Gazprom a furnizat gaz Moldovei pentru aproximativ 327 USD la 1 mie de metri cubi.

„A fost o achiziție de încercare pentru a înțelege cum funcționează. Elementul de preț a fost secundar. Dacă prețul ar fi fost semnificativ mai bun decât cel al Gazprom, am fi luat alte volume”, a spus el.

Potrivit lui Parlikov, în această săptămână Moldova a importat circa 28 mii MWh prin portul orașului grec Alexandroupolis, ceea ce echivalează cu 2,6 milioane de metri cubi de gaz.

Merită explicat: în 2022, Gazprom, care anterior era singurul furnizor de gaze către republică, a redus volumul zilnic al aprovizionării sale cu 30%. Compania rusă a explicat acest lucru prin probleme tehnice legate de restricționarea tranzitului prin Ucraina, dar Chișinăul a dat vina pe criza holdingului rus de gaze.

Rechemare: La 1 aprilie, a devenit cunoscut faptul că Moldova va importa gaze din SUA în regim de testare.

.