newsmaker.md

Autoritățile moldovenești nu intenționează să prelungească starea de urgență care se întâmplă pentru al doilea an. Acest lucru a fost declarat la TV8 de președintele Comisiei parlamentare pentru drept, numiri și imunitate, deputat al „Partidului Acțiune și Solidaritate” Olesya Stamate.

„Reprezentantul guvernului, care a prezentat în Parlament inițiativa de prelungire a stării de urgență cu doar 30 de zile, a justificat acest lucru spunând că aceasta este ultima prelungire. Cu excepția cazului în care, Doamne ferește, se întâmplă ceva mai rău”, a spus Stamate.

Potrivit acesteia, până la sfârșitul lunii decembrie, ținând cont de documentele adoptate, starea de urgență nu va mai trebui prelungită.

Stamate a explicat că guvernul a pregătit majoritatea actelor legislative pentru a înlocui acele rezoluții care au fost adoptate prin intermediul Comisiei de urgență.

Merită subliniat: starea de urgență în Moldova este în vigoare de la sfârșitul anului 2021, a fost introdusă din cauza posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu gaze. Apoi, motivul prelungirii a fost numit situația din Ucraina. În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații de urgență poate emite ordine obligatorii pentru companiile publice și private, precum și pentru persoanele fizice situate pe teritoriul țării. De asemenea, Comisia poate aloca fonduri din buget, poate coordona activitatea mass-media și poate lua alte măsuri de urgență.

Rechemare: Pe 24 noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență de la 1 decembrie cu încă 30 de zile, subliniind amenințările continue în domeniul securității regionale..