Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, unul dintre autorii legii care obligă Găgăuzia să restituie TVA din bugetul propriu, a declarat că autoritățile nu vor abandona această inițiativă și că în curând vor veni în Parlament cu un alt proiect. A scris despre asta în canalul său Telegram.

„Înțeleg că decizia a fost luată din motive procedurale. Vă reamintesc că proiectul de lege este în Parlament de mai bine de 3 luni, timp în care proiectul de lege a fost discutat cu părțile interesate”, a scris el.

Potrivit lui, PDS va aștepta o hotărâre judecătorească motivată și pe baza ei vom interveni cât mai curând posibil printr-o nouă lege.

„Ne vom asigura că rambursările de TVA în UTA Găgăuzia vor fi efectuate în același mod ca și în alte regiuni ale țării. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a adăugat parlamentarul.

Marian a dat asigurări că toate localitățile Moldovei și toți cetățenii săi, indiferent dacă locuiesc în Ungheni, Cahul, Chadyr-Lunga sau Bălți, merită să primească fonduri publice în mod egal și corect.

„Vom fi într-un dialog constant cu reprezentanții raioanelor Vulcănești, Chadyr-Lunga și Comrat, care nu sunt asociate cu grupul infracțional șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare a TVA”, a conchis el.

Să explicăm: anterior, autoritățile moldovenești au modificat legile potrivit cărora antreprenorii din Găgăuzia care beneficiază de dreptul la restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA) ar trebui să primească aceste fonduri din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat. Conducerea autonomiei consideră că acest lucru va presupune o reducere semnificativă a veniturilor la bugetul local.

Rechemare: La 5 martie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a convocat amendamentele la Codul Fiscal al Republicii, care au redus veniturile la bugetul autonomiei găgăuze, contrar legii fundamentale.

Cu toate acestea, Bașcanul Găgăuziei Evgenia Gutsul a salutat verdictul Curții Constituționale privind ilegalitatea deciziei Chișinăului de a reduce bugetul autonomiei. 

.