Point.md

În raioane au fost create coaliții mixte de reprezentanți ai partidelor acțiune și solidaritate, deoarece la nivel local oamenii se cunosc și înțeleg interesele locale. Acest lucru este afirmat într-o declarație comună a coalițiilor a două formațiuni la nivel local de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Socialist, relatează ipn.md.

Potrivit reprezentanților ambelor entități politice, în cazul coalițiilor la nivel local, nu este vorba despre trădare, ci despre responsabilitatea față de alegători.

Potrivit liderului Partidului Social Democrat din Moldova, Iuri Ciocan, în 8 consilii raionale au fost create alianțe exclusiv între PDP și PSRM, și anume: Aneni Noi, Cahul, Drokia, Dubosariu, Syngerei, Soroki, șoldănești și ștefan Vodă.

Socialistul Grigore Novak admite că alianțele la nivel local sunt diverse, iar coalițiile PDS-PSRM nu implică o înțelegere clară la nivel național.

„În emisiunile TV, Partidul Renashter a susținut PDS. A fost un fel de nuntă în Orhei. În unele domenii, era imposibil din punct de vedere matematic să faci altfel. Există fie o dizolvare și organizarea de alegeri repetate, fie crearea unei coaliții. Există și coaliții cu PDS, cu Kiku, la Florești, chiar și cu Nikiforchuk. Dacă analizăm la nivel național, coalițiile sunt foarte diferite, pentru că altfel este imposibil”, a spus Grigore Novak, deputat al blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

La rândul său, deputatul PDP Oazu Nantoi a spus că alianțele la nivel local au fost create pentru a răspunde intereselor cetățenilor din raioane, fără a ține cont de doctrina fiecărei formațiuni.

„La nivel local, oamenii se cunosc, iar coalițiile create se bazează pe interese locale. La nivel local, ei nu se alătură Alianței Nord-Atlantice, iar la nivel local nu declară război Rusiei. Oamenii rezolvă problemele locale acolo, iar aceste coaliții sunt necesare pentru ca guvernul local să fie funcțional și responsabil. Ca societate, ne place să ne facem dușmani din senin. La nivel local, nu este vorba despre trădare, ci despre responsabilitatea față de alegători”, a spus Nantoy.

În urma alegerilor locale generale din 2023, Partidul Acțiune și Solidaritate a primit cel mai mare număr de mandate în consiliile raionale și municipale – 57 de mandate, iar Partidul Socialist – 256 de mandate. În plus, PDS are majoritatea mandatelor în patru consilii raionale: Kalyarash, Kriuleni, Yaloveni și Strasheni, iar PSRM – în trei: Bricheni, Dondyusheni și Oknitsa.

Rechemare: anterior, politologul, ex-vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Kashu, a declarat că alianțele PAS și PSRM formate după alegerile locale la nivel raional indică faptul că liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a făcut o înțelegere cu regimul de guvernare în persoana președintelui Maya Sandu..