expressandstar.com

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Republica Moldova este pe drumul cel bun, iar Uniunea Europeană va continua să o susțină. Ea a menționat acest lucru în adresa sa online adresată participanților la Forumul Internațional Eurosfat, care are loc la Chișinău, relatează infotag.md.

„Moldova este o națiune mândră, cu o inimă mare. În ciuda dificultăților asociate războiului din Ucraina, cetățenii Republicii Moldova și-au demonstrat generozitatea deschizând ușile și inimile a sute de mii de ucraineni. Moldovenii și-au dovedit angajamentul față de principiile noastre comune și că locul Republicii este în Uniunea Europeană”, a spus Metsola.

Potrivit acesteia, acordarea statutului de candidat Republicii Moldova și Ucrainei este una dintre cele mai importante decizii luate de UE.

„Astfel, un semnal puternic de solidaritate și sprijin pentru aceste țări a fost transmis într-o perioadă dificilă. De asemenea, am arătat clar Moldovei calea spre consolidarea democrației, o șansă istorică de dezvoltare, construirea unui stat durabil, modern, pentru viitor în Uniunea Europeană”, a spus Metsola.

Potrivit ei, Moldova mai are un drum lung de parcurs, dar deja există progrese.

„În reforma justiției, lupta împotriva corupției, modificarea Codului electoral, implicarea mai mare a societății civile în procesul decizional”, a rezumat el.

Rechemare: 8 noiembrie Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE.

După aceea Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova a îndeplinit recomandările Comisiei Europene cu 94%.

Cum Reprezentantul oficial al Serviciului de Politică Externă al UE, Peter Stano, a declarat că Uniunea Europeană ar putea lua în considerare opțiunea de a accepta parțial Republica Moldova în calitate de membru, adică fără teritoriile Transnistriei..