Angajații Centrului Național Anticorupție din Moldova efectuează percheziții la Aeroportul Chișinău. Acest lucru a fost anunțat jurnaliștilor la un briefing de către Secretarul de presă al Băncii Naționale a Ucrainei Angela Starinsky.

„Se efectuează percheziții în cazul corupției pe Aeroportul Chișinău. Vom oferi detalii în timpul operației”, a spus ea.

Starinsky a adăugat că căutările nu au afectat activitățile aeroportului, acesta funcționează normal.

Amintim că în 2013, Aeroportul Chișinău a fost cedat consorțiului rus Avia Invest pentru o perioadă de 49 de ani de către guvernul lui Iuri Leancă. Compania s-a angajat să investească 244 milioane de euro în aeroport, să crească volumul traficului de pasageri de tranzit cu 1,5 milioane de persoane pe an, ceea ce ar putea aduce statului un venit anual de 150 milioane de euro.

În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a decis rezilierea acordului de concesiune și returnarea aeroportului în proprietatea statului. Procuratura Anticorupție a declarat că aeroportul a fost închiriat în interesul unui grup infracțional și al unei organizații infracționale care a provocat daune de 22 de milioane de dolari statului. au fost aduse acuzații împotriva lui Leancă și a membrilor cabinetului său care au votat pentru transferul aeroportului în concesiune, printre care și actualul președinte al Republicii Maya Sandu.

Rechemare: anterior aAdministrația Sandu a negat implicarea acesteia în concesionarea ilegală a Aeroportului Chișinău.

.