Șase cetățeni ai Ucrainei care au trecut ilegal granița cu Moldova, fugind de recrutare, au solicitat azil pe teritoriul său. Acest lucru este afirmat într-un mesaj publicat de canalul Telegram al serviciului de presă al Poliției de Frontieră a Republicii.

„Poliția de frontieră a identificat șase străini care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în Republica Moldova. Au cerut azil pe teritoriul republicii”, se arată în raport.

Se indică faptul că cinci dintre ei au fost reținuți de polițiștii de frontieră în apropierea satului Tokuz, iar altul în apropierea satului Seitz. Violatorii au recunoscut că au trecut ilegal granița. După detenție, au fost duși la Inspectoratul General pentru migranți, care ar trebui să decidă soarta lor viitoare.

Conform datelor furnizate de British Broadcasting Corporation „BBC„de la începutul operațiunii militare pe scară largă a Federației Ruse, peste 20 de mii de bărbați au fugit de pe teritoriul Ucrainei pentru a evita recrutarea. Au trecut ilegal frontiera, inclusiv cu Republica Moldova. Plecarea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani din Ucraina pentru perioada legii marțiale impusă de autorități este interzisă.

Rechemare: Mark Tkachuk, membru al Consiliului Politic al Partidului acțiunii colective — Congresul Civic, a declarat că Chișinăul nu ar trebui să extrădeze refugiații ucraineni de vârstă militară la cererea Kievului – în caz contrar, statului i se vor provoca daune reputaționale grave..