Chișinăul va lua măsuri diplomatice și va crea coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară de pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru a fost declarat de către noul Ministru al Afacerilor Externe Mihai Popșoi, rapoarte ipn.md.

Potrivit Viceprim-ministrului, autoritățile de la Chișinău vor insista ca Rusia să-și retragă armata și muniția de pe malul stâng al Nistrului, în conformitate cu angajamentul asumat la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999.

Noul ministru de Externe a declarat că retragerea forțelor armate ruse și a echipamentelor aflate în regiunea transnistreană rămâne o prioritate pentru diplomația Republicii Moldova.

„Retragerea armatei ruse este un angajament pe care Rusia l-a luat la Summitul de la Istanbul din 1999. Adevărul este că acest lucru nu s-a întâmplat de mai bine de 20 de ani. Va trebui să insistăm în continuare, să întreprindem demersuri diplomatice, să creăm coaliții internaționale care să convingă Federația Rusă să renunțe la această prezență militară ilegală pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Mihai Popșoi.

Ministrul a menționat că odată cu apariția Oficiului pentru Integrare Europeană, sarcinile celor două structuri responsabile de politica externă vor fi clar definite. Kristina Gerasimov va conduce negocierile privind aderarea țării la Uniunea Europeană, iar dezvoltarea cu succes a parteneriatului bilateral rămâne o prioritate a Ministerului Afacerilor Externe.

„Toate aspectele legate de dialogul politic, asistența și dialogul de securitate pe care îl desfășurăm cu Uniunea Europeană, inclusiv Parteneriatul pe care îl avem și relațiile diplomatice cu fiecare stat membru, rămân prerogativele Ministerului Afacerilor Externe. Cu toate acestea, decizia privind substanța atât a începerii și finalizării negocierilor, cât și a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este o decizie a statelor membre. De aceea, trebuie să ne asigurăm în continuare că avem o relație cât mai bună cu fiecare stat membru pentru a facilita procesul în acest sens. Și, în același timp, să ne asigurăm că avem parteneriate puternice cu Statele Unite, Japonia, Canada și alte țări”, a adăugat ministrul de Externe.

Rechemare: La 29 ianuarie, noul Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a preluat funcția: a depus jurământul în prezența Președintelui Maia Sandu și a Prim-ministrului Dorin Rechan..