Șefii de guvern ai României și Republicii Moldova, Marcel Ciolaku și Dorin Rechan, s-au pronunțat în favoarea unirii piețelor de capital din cele două țări. Declarațiile relevante au fost anunțate în cadrul celui de – al 2-lea forum „Moldova-România: podurile capitalei” de la București, relatează Agerpres.

„Piața de capital din București este în prezent o instituție matură în proces de dezvoltare rapidă, a devenit deja o platformă ideală pentru lansarea unui număr de companii românești de succes și ne dorim să jucăm același rol pentru companiile de top din Moldova”, a spus premierul român.

Potrivit lui, această cale este scurtată pentru Moldova.

„Atâta timp cât Bursa din Chișinău crește și are numerar, vă oferim această mare șansă”, a subliniat el. „Aceasta, dacă doriți, este o cale economică scurtată către capital, pe care o oferim partenerilor noștri reali.”

Cholaku a menționat că piața de capital este un factor important în legăturile economice reciproce dintre cele două țări.

„Avem un sector energetic în care aceste legături reciproce funcționează deja în vigoare și au devenit vitale pentru Republica Moldova în ultimul an”, a spus el. – Cu tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă pași mari și corecți pentru a se apropia de Uniunea Europeană. Ajutăm cei mai buni specialiști români care lucrează în funcții cheie în Chișinău cu investiții mari de sute de milioane de euro anual, volumul comerțului bilateral, care s-a triplat în ultimul deceniu.”

„Scopul nostru este să conectăm piețele de capital din Republica Moldova și România, astfel încât activele să fie ușor accesibile din București. Credem că Moldova are o mulțime de active bune care ar trebui să fie reprezentate pe piețele financiare internaționale și să utilizeze piețele internaționale pentru a finanța proiecte în Moldova, pentru infrastructură, energie și diverse parteneriate între sectorul public și cel privat”, a adăugat Rechan.

Rechemare: Moldova, România și Ucraina au convenit să accelereze controalele la frontieră.

.