Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat un alt discurs anti-moldovean al premierului român Marcel Ciolacă. Acest lucru este menționat în declarația formațiunii politice.

PSRM notează că Ciolacu a insultat din nou Republica Moldova și cetățenii săi negând existența poporului moldovenesc și a limbii moldovenești.

„Nu avem întrebări pentru Domnul Cholak și formarea sa politică. Dar avem o mulțime de întrebări pentru președinte, guvern și majoritatea parlamentară din Republica Moldova, care lasă această declarație șovinistă fără o reacție adecvată. Nu înțelegem de ce Ambasadorul României nu a fost încă convocat la Ministerul Afacerilor Externe cu privire la faptul unei declarații atât de jignitoare din partea șefului guvernului român”, se arată în mesaj.

PSRM a subliniat că este revoltat de refuzul persistent al Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Popsoi, de a se prezenta în Parlament și de a explica starea relațiilor moldo-române în lumina „declarațiilor insultătoare repetate ale Prim-ministrului României adresate poporului moldovean.”

„Avem întrebări și despre acele formațiuni politice moldovenești care se consideră parteneri ai lui Marcel Ciolacu și ai Partidului Social Democrat din România condus de acesta. Lipsa reacției lor la declarațiile politicianului român face să pară că împărtășesc declarațiile sale”, se mai arată în comunicat.

PSRM a numit datoria lor să-i reamintească lui Ciolac că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar mențiunile despre limba moldovenească originală sunt cunoscute cel puțin din secolul al XVII-lea.

„Poporul moldovean nu a renunțat și nu va renunța la identitatea națională și la limba sa, oricât de mult și-ar dori liderii unor state vecine”, se menționează în declarația formațiunii politice.

Rechemare: mai devreme PSRM s-a pronunțat împotriva integrării europene ca ideologie obligatorie.

.