Ministerul Apărării al Moldovei a explicat de ce radarul Ground Master (GM) 200, achiziționat de republica din Franța, nu a putut detecta drona, a cărei epavă a fost găsită în sudul țării, lângă granița cu Ucraina.

„Motivul principal (drona nu a fost detectată de radar – aprox. ed.) – altitudinea joasă a țintei, suprafața reflectorizantă mică a fragmentelor și distanța lungă până la țintă”, citează Radio Chișinău declarația departamentului militar.

Totodată, Dorian Istrati, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat la JURNAL TV că Republica intenționează să achiziționeze Radare suplimentare, deoarece unul nu este suficient pentru Moldova, al cărei teritoriu se întinde pe 350 km.

„În ceea ce privește apărarea aeriană, radarul pe care îl avem detectează o țintă la 250 km distanță și poate, dacă există rachete, să o doboare pe o rază de până la 100 km. Acum este testat în Ministerul Apărării, colegii vor trebui să învețe cum să-l folosească. Cred că vom avea nevoie de mai multe radare. Nu cred că el va fi singurul care ne va apăra țara”, a spus Istratiy.

Rechemare: La 12 februarie, după un atac nocturn asupra Ucrainei în Moldova, în apropierea graniței, în apropierea satului Etulia, raionul Vulcănești, a fost găsită epava Șahedului..