tribuna.md

Premierul Dorin Rechan a declarat că Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale a Republicii Moldova. Acest lucru este raportat de infotag.md.

„Strategia de securitate națională este un document fundamental în care numim pentru prima dată o pică: Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Acțiunile ostile ale Federației Ruse, politicienii loiali Kremlinului, oligarhii și reprezentanții lumii criminale au slăbit continuu Republica Moldova. Astfel, am fost capturați, ne-am găsit departe de lumea liberă și dezvoltată”, a spus Rechan.

El a subliniat că Republica Moldova dorește să aibă relații bune cu toate țările.

„Dar Moldova nu-i poate înțelege pe cei care ne doresc rău, care nu ne respectă alegerea și oamenii. Deciziile pe care le luăm în dezvoltarea țării sunt luate pentru Republica Moldova, în interesul cetățenilor moldoveni. A fi parte a UE este în interesul Republicii Moldova, a trăi în pace și a ridica nivelul de trai este în interesul fiecărui cetățean al Republicii Moldova”, a spus Prim-ministrul.

Potrivit lui, instituțiile statului au ordine protejată în Republica Moldova, iar în toate instituțiile există patrioți care știu să-și servească țara.

„Rusia a lansat un atac militar pe scară largă asupra Ucrainei – un stat mai puternic decât al nostru, continuă bombardamentele în fiecare zi și a reușit să ocupe o parte semnificativă a teritoriului”, a spus el. – Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a face pace acasă. De mulți ani, sectorul securității și apărării a fost ignorat. Acum investim mai mult în armată, deși avem în continuare cele mai mici alocări bugetare dintre toate țările europene.”

În opinia sa, Rusia nu poate ajunge militar în Moldova, în timp ce”eroismul și curajul ucrainenilor descurajează o invazie brutală.”

„Dar provocările vor continua, iar întreaga noastră societate, împreună cu instituțiile statului, este obligată să păstreze democrația, coeziunea națională și dreptul de a ne decide soarta”, a spus Dorin Rechan.

Rechemare Rechan a declarat că  Republica Moldova nu intenționează să renunțe la cererea Federației Ruse de retragere a trupelor din Transnistria..