tv8.md

Delegația Federației Ruse nu va putea participa personal la sesiunea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va avea loc în luna mai la Chișinău. Decizia relevantă a fost luată la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului, participarea delegației ruse la conferință este exclusă din cauza invaziei militare a Ucrainei, care „a încălcat grav Carta ONU, a provocat numeroase crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional.”

„Ministerul Afacerilor Externe a decis să nu permită participarea personală a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, limitându-l la nivel de ambasadă sau într-un format online”, se arată în documentul publicat în canalul Telegram al Departamentului.

Să explicăm: cea de-a 34-a conferință regională FAO va avea loc în Moldova în perioada 14-17 mai 2024. La aceasta vor participa reprezentanți ai 54 de state, inclusiv UE ca membru cu drepturi depline. Conferința va discuta aspecte legate de agricultură, securitatea alimentară și digitalizarea pentru utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Rechemare: La 19 martie, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, a fost protestat „în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale ale Federației Ruse pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, contrar poziției autorităților moldovenești.”.