Autoritățile moldovenești vor continua să ceară de la Moscova retragerea trupelor din Transnistria. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul Dorin Rechan într-un interviu Moldpres.

Potrivit lui, într-o situație în care există un război în Ucraina, cel mai important lucru este că autoritățile de la Chișinău au reușit să păstreze pacea și liniștea pe ambele maluri ale Nistrului.

„Regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, vom susține oamenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Ei primesc toate oportunitățile pe care le oferă statul nostru și le folosesc. Aș sublinia libera circulație în țările UE, asigurările medicale, companiile din regiune își pot exporta produsele în țările UE. Companiile din Tiraspol și din stânga Nistrului vând 80% din exporturile lor către UE, iar România este principalul partener comercial al regiunii. Există avantaje reale pentru cetățenii noștri de pe malul stâng”, a spus el.

Potrivit acestuia, este destul de evident că formatul negocierilor „5+2” nu mai este posibil în noile realități. Mai mult, a subliniat el, de la începutul războiului din Ucraina, Chișinăul a trecut la formatul negocierilor direct cu Tiraspolul, pentru care este responsabil vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.

„Una dintre cele mai presante probleme care stau în calea soluționării acestui conflict este prezența armatei ruse în regiune. Susținem retragerea lor imediată și vom continua să cerem Moscovei să își îndeplinească obligațiile. Singura cale de soluționare a conflictului transnistrean este o cale pașnică, doar că este în interesul cetățenilor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Rechan.

El a comentat, de asemenea, posibilele amenințări de destabilizare a situației din Moldova.

„Din păcate, există voci în Republica Moldova care vor să desființeze realitatea, ca și cum agresiunea rusă în Ucraina nu ar exista, ca și cum atrocitățile pe care le-am văzut cu toții la Irpen, la Bucha nu ar exista, ca și cum nu ar exista bombardamente care să aibă loc lângă noi, în regiunea Odesa. Aceste voturi servesc intereselor Federației Ruse, dar în niciun caz intereselor Republicii Moldova. Și este important să clarificăm: acestea nu sunt vocile partidelor politice, ci fac parte dintr-un grup infracțional organizat pe care Rusia mizează să destabilizeze Republica Moldova și să ne oprească pe drumul nostru”, a explicat el.

Aceste voci nu reprezintă găgăuzii sau moldovenii, ele reprezintă doar Federația Rusă, a asigurat el.

„Discutăm cu oameni, antreprenori, primari, reprezentanți ai administrațiilor de stat din raioanele Comrat, Chadyr-Lunga și Vulcănești pentru a implementa în comun proiecte specifice în beneficiul locuitorilor din regiune. Instituțiile statului vor sancționa încercările de a destabiliza situația și de a încălca legea, ne așteptăm ca procurorii și judecătorii să se asigure că nimeni nu este mai presus de lege, iar toți cei care acționează împotriva Republicii Moldova sunt opriți și pedepsiți”, a adăugat premierul.

Rechemare: mai devreme Rechan a numit Moldova ” California Europei de Est.”.