nokta.md

Republica Moldova nu mai este în sfera de influență a Federației Ruse, așa că decizia Consiliului European de a aproba începerea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană a alarmat Kremlinul. Acest lucru a fost declarat de către Secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov, rapoarte radiomoldova.md.

Potrivit lui, Moldova s-a înrădăcinat ferm în procesul de integrare europeană și nici o forță politică externă nu o poate îndepărta de pe această cale.

„Republica Moldova își urmează cu hotărâre propriul drum, apropiindu-se de familia europeană. Nu suntem un stat membru al UE, dar drumul nostru devine ireversibil. Moscova își dă seama că a pierdut Republica Moldova din sfera sa de influență, Republica Moldova nu va mai putea reveni în sfera de influență rusă, în spațiul războiului și insecurității”, a spus el.

Zaharov a subliniat că Chișinăul își urmează hotărât parcursul European.

„Acest lucru, desigur, provoacă nemulțumire, poate chiar o oarecare nedumerire în clasa politică rusă, dar ne-am ales propria cale și cerem forțelor externe să nu se amestece în deciziile noastre interne”, a spus el.

Rechemare, că liderii UE au decis să înceapă negocierile cu Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană.

La rândul său, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia de a începe negocierile cu țara noastră privind aderarea la Uniunea Europeană.

Cum declarat Secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, Moldova și Ucraina nu îndeplinesc criteriile de aderare la Uniunea Europeană și pot destabiliza comunitatea..