myseldon.com

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat Parlamentului modificarea prevederilor Codului electoral privind calendarul alegerilor. Acest lucru este menționat în scrisoare, care a fost publicată pe site-ul web al legislativului

„Pentru predictibilitatea procesului electoral, organizarea și desfășurarea alegerilor libere, corecte și transparente, data votului trebuie stabilită nu mai devreme de 90 de zile înainte de ziua alegerilor”, se spune în scrisoare.

Președintele a informat despre refuzul de a aproba amendamentele adoptate de deputați în decembrie 2023 și a trimis legea spre revizuire.

Apropo, formularea, care a fost aprobat de parlamentari, prevede că alegerile sunt programate ” nu mai târziu de 90 de zile înainte de ziua alegerilor.”

Președintele a cerut, de asemenea, să clarifice în cod calendarul alegerilor în cazul în care funcția de președinte devine vacantă. Anterior, deputații au aprobat o perioadă de 60 de zile.

La rândul său, Sandu a atras atenția asupra prevederii Constituției, potrivit căreia alegerile trebuie să aibă loc în termen de două luni.

Să explicăm că deputații anteriori au introdus amendamente care permit combinarea alegerilor cu referendumurile. Acest lucru a fost făcut la sugestia lui Sandu, care a anunțat, de asemenea, planurile de a fi reales pentru un al doilea mandat în toamna anului 2024 și a propus organizarea unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană în ziua alegerilor.

Rechemare anterior a devenit cunoscut faptul că Sandu va fi reales în funcția de președinte al Republicii Moldova în 2024.

 .