point.md

Rusia, prin aliații săi de la Chișinău, încearcă să denatureze mesajele și să perturbe parcursul European al Republicii Moldova. Declarația corespunzătoare a fost făcută de Consilierul Președintelui Republicii Moldova, Igor Zaharov, relatează radiochisinau.md .

Potrivit lui, scopul atacurilor ruse este de a compromite referendumul constituțional privind integrarea europeană, care va avea loc în luna octombrie.

Igor Zaharov a explicat că referendumul privind integrarea europeană este necesar pentru consolidarea Direcției externe de dezvoltare a Republicii Moldova, iar schimbările geopolitice în curs fac și mai important ca vectorul European să fie consacrat în Constituție.

„Nu mai este timp de pierdut. Trebuie să ne dovedim nouă înșine, precum și oficialilor UE, că dorim acest lucru. Și ținând cont de schimbările geopolitice din spațiul în care ne aflăm, este și mai important ca Constituția să indice clar vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova. Și vom pune capăt acestor speculații inutile, care sunt alimentate de Moscova, de oameni care nu vor bine pentru această țară. Și noi, cetățenii Republicii Moldova, îi vom pedepsi dacă nu respectă voința poporului”, a spus Igor Zaharov.

Referindu-se la următorii pași pe care Moldova trebuie să-i facă pentru integrarea în UE, Igor Zaharov a spus că până în luna mai, când va fi primit cadrul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, Moldova trebuie să finalizeze etapa sesiunilor explicative privind legislația europeană.

Această etapă implică vizite ale oficialilor de la Chișinău la Bruxelles, unde vor primi clarificări cu privire la fiecare dintre cele 35 de secțiuni ale negocierilor.

Pe parcursul lunii, din februarie până în martie, oficialii de la Bruxelles au explicat nouă capitole din 35 autorităților moldovenești”, a declarat Igor Zaharov. El speră că întâlnirile explicative vor fi finalizate până la sfârșitul lunii mai, urmate de o întâlnire bilaterală.

„Suntem încrezători și dorim să finalizăm această sesiune explicativă până la sfârșitul lunii mai. Aceasta va fi urmată de o întâlnire bilaterală. Pe baza rezultatelor acestor sesiuni, atât explicative, cât și bilaterale, care vor urma după luna Mai, vom vedea care este rezultatul acestor sesiuni, care este viteza acordului pe 35 de capitole. Negocierile privind capitolele privind aderarea vor avea loc acolo”, a rezumat Zaharov.

Rechemare: anterior Republica Moldova a refuzat să permită delegației ruse să participe la sesiunea FAO de la Chișinău.

.