Cu sprijinul Franței și al altor parteneri, Moldova va deveni o țară liberă, pașnică în cadrul Uniunii Europene. Acest lucru a fost declarat de președintele Maya Sandu după o întâlnire cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris, relatează ipn.md.

 

Maia Sandu a spus că Franța este printre cei mai apropiați susținători ai Republicii Moldova și a fost aproape de țară, oferindu-i sprijin în ultimii doi ani de tulburări cauzate de acțiunile Rusiei.

Franța sprijină Republica Moldova pe calea țării spre aderarea la Uniunea Europeană, a spus ea.

În același timp, șeful statului a remarcat sprijinul constant și neclintit al președintelui francez în timpul președinției de la Paris a Consiliului European din prima jumătate a anului 2022 și la summitul din Decembrie de la Bruxelles, la care a fost aprobat începerea negocierilor de aderare.

„Solidaritatea Franței merge mult mai adânc. Președintele Emmanuel Macron a inițiat crearea comunității politice europene, care a devenit o platformă importantă pentru țările UE și cele din afara UE pentru a se uni și a discuta cele mai importante probleme cu care se confruntă continentul nostru. De asemenea, el a jucat un rol cheie în crearea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova împreună cu Germania și România, care a oferit asistență financiară și umanitară țării noastre atunci când ne-am confruntat cu numeroase crize după invazia Rusiei în Ucraina”, a menționat șeful statului.

Maia Sandu a subliniat că semnarea acordurilor de cooperare în domeniul apărării și economic cu Franța dă un semnal clar că Republica Moldova devine din ce în ce mai puternică și Franța este de partea ei. Cooperarea în domeniul apărării se intensifică, iar achiziția recentă a unui radar aerian modern este un exemplu. Există mai mult de două sute de companii franceze care operează în Moldova, care sunt un exemplu de beneficiu reciproc pentru ambele economii. 

„Pe măsură ce ne apropiem de UE, știm că participarea companiilor va crește. Pregătirile pentru aderarea la UE ne întăresc deja economia și ne întăresc rezistența”, a adăugat Maia Sandu.

Să explicăm: Președintele Republicii Moldova se află în vizită la Paris în perioada 7-8 martie.

Rechemare: Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea unui acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, care este menit să extindă cooperarea existentă..