nokta.md

Șeful Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, Viorel Cernăuțanu, speră că autoritățile ruse îl vor preda forțelor de ordine din Republica Moldova pe liderul Partidului interzis” șor”, Ilan șor, care, potrivit lui, se află la Moscova. El a spus acest lucru în aerul canalului TV TV8.

„Vedem că biroul și locul de reședință al persoanei care se afla până de curând la Tel Aviv se află la Moscova din 25 februarie. Dacă rușii sunt gata să coopereze și să ne furnizeze toate informațiile, precum și să respecte cadrul legal, așa cum este cerut de acordurile și tratatele internaționale, atunci ar trebui să-l rețină și să-l extrădeze la noi”, a spus el.

Apropo: anterior, șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Centiu, a declarat că Rusia a refuzat să-l extrădeze pe șor autorităților Republicii.

Să explicăm: în noiembrie 2023, autoritățile moldovenești au solicitat asistență de la birourile externe ale Interpol în reținerea lui Shor, pe care camera de Apel Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare în cazul retragerii a 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Rechemare: Pe 19 iunie, judecătorii Curții Constituționale au emis o hotărâre potrivit căreia Partidul ȘOR a fost scos în afara legii.

26 iunie Ilan șor a anunțat crearea unui nou bloc politic în Republica Moldova.

Mai devreme am scris Că partidul Shor interzis a făcut apel la Curtea Constituțională a Moldovei împotriva interdicției aprobate de Parlament asupra membrilor și activiștilor formațiunii de a participa la alegeri.

29 August Ministerul Justiției al Republicii Moldova a constituit o comisie pentru lichidarea Partidului șor, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională (CC).

Să subliniem: La 24 ianuarie, Partidul șor, declarat ilegal din iunie 2023 și aflat în proces de lichidare, a fost exclus din registrul persoanelor juridice din Republica Moldova

Cu toate acestea Cu o zi înainte Curtea Constituțională a ridicat interdicția membrilor partidelor interzise de a participa la alegeri.

.