De fapt, Republica Moldova s-a retras din procesul de negocieri cu Tiraspolul. Vicepremierul moldovean Oleg Serebrian a menționat acest lucru într-un interviu acordat portalului Zona de Securitate, comentând decizia de a impune taxe vamale antreprenorilor din Pridnestrovia și restricțiile la importul de medicamente.

„Făcând acest lucru, am dorit să transmitem un semnal despre decizia Chișinăului de a urma formula acțiunilor unilaterale. Anterior, am purtat negocieri în cadrul cărora am ajuns la un acord asupra tuturor problemelor dintre Chișinău și Tiraspol. Acum Tiraspolului i se stabilesc regulile pe care trebuie să le respecte. Îi enervează foarte tare. De fapt, am părăsit de fapt formatul negocierilor când am început să acționăm în acest fel”, a spus Serebryan.

Potrivit acestuia, ultima sa întâlnire cu Ministrul de Externe Pridnestrovian Vitaly Ignatiev a avut loc pe 16 ianuarie și nu a dat niciun rezultat, la fel ca și activitatea grupurilor interministeriale.

„Am ajuns într-un anumit impas”, a spus Serebryan.

Să explicăm: anterior, autoritățile transnistrene au acuzat Republica Moldova de abandonarea negocierilor și trecerea la metode de presiune. În special, ei au acuzat Chișinăul că folosește poziția vulnerabilă strânsă între Ucraina și Moldova din Transnistria pentru a o sugruma economic..