radiomoldova.md

De la 1 ianuarie, Ministerul Afacerilor Interne va prelua conducerea Serviciului Național de apel de urgență 112. Acest lucru a fost declarat de ministrul de Interne Adrian Efros la emisiunea La 360 de grade de la Radio Moldova.

Potrivit acestuia, structura, care se află acum sub jurisdicția Ministerului Dezvoltării Economice și digitalizării, va fi restructurată, iar în caz de urgență, poliția, GICH-urile și personalul sistemului medical vor acționa ca un grup Operațional Comun.

Ministrul Afacerilor Interne a clarificat că investigarea cazului a două persoane care au murit într-o mașină acoperită de zăpadă în Kaushany a relevat lacune în Legea privind procedura pentru activitățile Serviciului unificat 112.

Potrivit ministrului, Republica Moldova va adopta experiența țărilor occidentale, unde serviciile de urgență nu doar transmit informații, dar oferă și soluții și monitorizează situația.

„Nu am dreptul nici moral, nici profesional să vorbesc despre demiterea domnului Oborok. Am analizat împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Interne și am inițiat o anchetă pentru a afla care au fost deficiențele și care au fost premisele care au dus la o astfel de situație”, a spus Efros.

Ministrul a subliniat că au fost identificate o serie de lacune, una dintre ele fiind Decretul Guvernului 796, care reglementează ordinea activităților și proceselor operaționale în cadrul 112.

„În țările occidentale, serviciul 112 nu este doar un serviciu pentru transmiterea sau transmiterea informațiilor. Acesta este un serviciu care monitorizează situația de la început până la sfârșit. Ia decizii, este în contact permanent cu victima, oferă soluții care vor ajuta persoana care are nevoie de ajutor. În acest sens, a existat o recomandare de a părăsi vehiculul și de a merge în sat. Morții se aflau pe drumul adiacent, iar satul Frumushika era cel mai apropiat punct în care puteau primi ajutor sau se puteau întoarce înapoi”, a adăugat Efros.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat că serviciul unificat 112 va fi transferat Ministerului Afacerilor Interne, iar mecanismele de acțiune vor fi îmbunătățite. Adrian Efros spune că, pentru a reduce timpul de acțiune, serviciile de urgență specializate de ambulanță, poliție, pompieri, salvatori vor forma brigăzi comune.

„Ministerul Afacerilor Interne va prelua serviciul 112 de la 1 ianuarie. Avem o întâlnire pentru o întâlnire la care vom defini algoritmul de activitate foarte specific. Să excludem procedurile intermediare. Acum, un cetățean care are nevoie de ajutor sună la 112, Serviciul 112 se conectează la dispecerul teritorial sau la dispecerul de pe teritoriul municipiului Chișinău. Când vom prelua acest serviciu, camerele de control vor fi partajate. Personalul Serviciului 112, fie că este de la poliție, medicină, GIC, va gestiona împreună situația, așa că vom reduce timpul de răspuns la apel și vom avea o echipă operațională comună”, a adăugat ministrul de Interne.

Mai devreme am scris că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a cerut demisia reprezentanților guvernului Andrei Spina și Alexandru Opri, care au permis oamenilor să moară în timpul viscolului care a lovit țara.

După aceea Prim-ministrul Dorin Rechan a insistat asupra demisiei directorului Serviciului 112, Liviu Oborok, din cauza morții oamenilor în timpul viscolului care a lovit țara..