Starea de urgență, care este în vigoare în Moldova din 24 februarie 2022, expiră Sâmbătă, 30 decembrie. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Republicii, Dorin Rechan, în cadrul emisiunii săptămâna nouă de la TV8.

Potrivit lui, Guvernul nu va cere Parlamentului să-l extindă.

„Am făcut modificările necesare legislației pentru ca executivul să poată acționa în situații de urgență folosind alte mecanisme și alte pârghii deschise controlului parlamentar. Societatea ne-a cerut să o facem, iar Parlamentul ne-a cerut să o facem. Am pregătit deja întregul cadru legislativ. Cred că vom avea timp să facem totul până la sfârșitul lunii decembrie. Lucrăm pentru a evita prelungirea stării de urgență”, a spus premierul.

Merită subliniat: starea de urgență în Moldova este în vigoare de la sfârșitul anului 2021, a fost introdusă din cauza posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu gaze. Apoi, situația din Ucraina a fost citată ca motiv al prelungirii. În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații de urgență poate emite ordine obligatorii pentru companiile publice și private, precum și pentru persoanele fizice situate pe teritoriul țării. De asemenea, Comisia poate aloca fonduri din buget, poate coordona activitatea mass-media și poate lua alte măsuri de urgență.

Rechemare: Pe 24 noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență de la 1 decembrie cu încă 30 de zile, subliniind amenințările continue în domeniul securității regionale..