news.myseldon.com

Statele Unite și Marea Britanie au lansat o serie de atacuri aeriene asupra bazelor militare Houthi din Yemen în noaptea de 12 ianuarie. Acest lucru este raportat de Reuters.

Se raportează că grevele au fost efectuate în mai multe orașe simultan cu utilizarea armelor navale și de aviație.

Potrivit rapoartelor mass-media, atacurile asupra grupului Houthi din partea de vest a Yemenului au fost efectuate de avioane americane și britanice, precum și de rachete de atac la sol Tomahawk lansate de pe navele Marinei SUA în Marea Roșie.

Un oficial al Pentagonului a menționat că Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri de pe platforme aeriene, maritime și subacvatice. Aceste atacuri au vizat Radare, facilități de apărare aeriană, precum și locuri de depozitare și lansare pentru drone, rachete de croazieră și balistice.

Ulterior, președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au făcut declarații oficiale despre atac.

„Astăzi, la instrucțiunile mele, forțele armate americane, împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, au atacat cu succes o serie de facilități din Yemen pe care rebelii Houthi le-au folosit pentru a pune în pericol libertatea de navigație”, a declarat Biden într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe.

Președintele American a menționat că aceste greve sunt un răspuns direct la atacurile Houthi fără precedent asupra transportului maritim internațional în Marea Roșie, care a inclus utilizarea rachetelor balistice anti–navă pentru prima dată în istorie. El a subliniat că atacurile pun în pericol armata americană, marinarii civili și partenerii americani, precum și comerțul și libertatea de navigație.

Declarația premierului britanic a menționat, de asemenea, că, în ciuda avertismentelor repetate din partea comunității internaționale, Houthi au continuat să efectueze atacuri în Marea Roșie, inclusiv atacuri împotriva navelor de război britanice și americane, inclusiv Săptămâna aceasta.

„În ultimele luni, milițiile Houthi au efectuat o serie de atacuri periculoase și destabilizatoare asupra navelor comerciale din Marea Roșie, amenințând navele britanice și alte nave internaționale, provocând perturbări grave ale unei rute comerciale vitale și crescând prețurile mărfurilor. Acțiunile lor nesăbuite pun în pericol viața oamenilor pe mare și exacerbează criza umanitară din Yemen. Acest lucru nu poate continua”, se arată în comunicat.

Sunak a subliniat că Royal Air Force a efectuat” atacuri țintite ” asupra instalațiilor militare utilizate de rebelii Houthi din Yemen.

„Am întreprins acțiuni limitate, necesare și proporționale în autoapărare”, a spus el.

Rechemare, în Ecuadorul a declarat stare de urgență pe fondul creșterii criminalității.

.