trm.md

Statele Unite ale Americii vor relua negocierile cu Republica Moldova privind un nou Acord privind construirea unei ambasade pe teritoriul fostului stadion republican din Chișinău. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

„Un teren de 5,2 hectare de pe strada Tigina va fi vândut Ambasadei SUA în baza unui acord. Guvernul intenționează să deblocheze procesul de negociere”, se spune în mesaj.

Acesta menționează că terenul va fi vândut Statelor Unite pentru aproximativ 15 milioane de euro. până la 10 aprilie, proiectul de acord trebuie aprobat de ministerele Republicii Moldova și de Comisia parlamentară pentru Politică Externă și Integrare Europeană. După aceea, vor începe negocierile, în timpul cărora va fi stabilit textul exact al noului Acord, inclusiv valoarea finală a tranzacției.

Apropo: procedura de transfer de teren a început în 2018, dar personalități publice s-au opus, care consideră stadionul un obiect istoric, au organizat o serie de proteste împotriva deciziei autorităților. Totodată, Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că decizia privind transferul fostului stadion republican în Statele Unite trebuie luată de locuitorii orașului. La rândul lor, diplomații americani au promis să înființeze un parc lângă Ambasadă și să păstreze porțile stadionului.

În 2022, guvernele Moldovei și Statelor Unite au încheiat un acord de transfer de terenuri și au semnat un memorandum de înțelegere, dar procesul nu a continuat.

Stadionul Republican a fost construit în 1951 la inițiativa primului secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, Leonid Brejnev. A găzduit aproximativ 22 de mii de spectatori, iar terenul de fotbal a fost considerat unul dintre cele mai bune din URSS..