Transnistria nu va permite ca recensământul populației și locuințelor, pe care Moldova l-a planificat pentru această primăvară și vară, să se desfășoare pe teritoriul său. Acest lucru a fost raportat de Delegația Pridnestroviană la OCC ca răspuns la un apel anterior din partea delegației moldovenești, „Transnistria News».

„Implementarea acestor măsuri pentru ca autoritățile moldovenești relevante să efectueze un recensământ al populației în perioada 8 aprilie-7 iunie 2024 pe teritoriul localităților transnistrene nu este posibilă. Autoritățile competente din Pridnestrovie, în cadrul legislației actuale, efectuează în mod independent toate măsurile necesare pentru înregistrarea populației și a gospodăriilor, inclusiv în cadrul organizării recensămintelor adecvate”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al PMR.

Oleg Belyakov, co-președinte al OCC din Pridnestrovie, a reamintit reporterilor într-un comentariu că Republica desfășoară toate procedurile legate de recensământul imobiliar și al populației în mod independent.

„Pe teritoriul care aparține direct PMR, în special microdistrictul Korzhevo din Dubossar, recensământul populației poate fi realizat doar de acele structuri care asigură pe deplin activitatea pe acest teritoriu în jurisdicția lor”, a subliniat el.

În același timp, partea Pridnestroviană a făcut apel la colegii moldoveni să ia în considerare cele de mai sus și să se abțină de la astfel de intenții pe teritoriul KORZHEVO MKR din orașul Dubossary, care va fi considerat provocator.

Să explicăm: recensământul populației și locuințelor va avea loc în perioada 8 aprilie — 7 iulie-aceasta este o perioadă mai lungă, spre deosebire de recensământul din 2014, care a durat doar două săptămâni. Peste patru mii de cărturari vor colecta informații.

Rechemare: în Republica Moldova va fi amendată pentru refuzul de a participa la recensământul populației.

.