Conducerea Republicii Moldovenești pridnestrovene nerecunoscute intenționează să introducă o taxă vamală pentru fermierii care cultivă terenuri situate la nord-est de drumul Tiraspol-Kamenka. El scrie despre asta Anticoruptie.

De asemenea, va fi introdusă o taxă rutieră pentru locuitorii satului Dorotskaia din raionul Dubossary și tarife de utilități egale cu cele din Republica Moldova pentru persoanele juridice aflate sub jurisdicția Chișinăului.

Fermierii care cultivă terenuri situate la nord-est de drumul Tiraspol-Kamenka s-au bucurat de un regim special care nu prevedea plata acestor plăți.

După modificările anunțate, fermierii vor fi obligați să plătească pentru transportul de mărfuri precum material săditor, îngrășăminte, produse fitosanitare, utilaje agricole, precum și pentru produsele agricole cultivate pe aceste terenuri.

Totodată, s-a anunțat că de la 1 februarie 2024 Tiraspolul va stabili tarife egale cu cele de pe malul drept al Nistrului pentru utilitățile persoanelor juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Republicii Moldova. Deci, pentru un metru cub de gaz, angajații instituțiilor Constituționale vor plăti 15,97 ruble Pridnestroviene, pentru un kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble Pridnestroviene, tariful pentru un metru cub de apă este de 11 ruble Pridnestroviene. Costul încălzirii pe lună este de 2.942 de ruble.

Modificările îi vor afecta și pe cei care activează în organele de stat și administrative, organizații, instituții sau întreprinderi aflate sub jurisdicția Chișinăului, dar locuiesc în Transnistria. Un mecanism similar a funcționat în 2015 și 2016. Plata se va face în ruble transnistrene la cursul de schimb oficial.

Rechemare, din ianuarie 2024 Chișinăul a început să impună taxe asupra mărfurilor care sosesc în Transnistria.

.