DEFENCE EXPRESS

Jurnaliștii au aflat că în perioada 2022-2023, trei companii moldovenești au vândut piese de schimb pentru avioane Rusiei pentru un total de aproximativ 15 milioane de dolari. Aceasta este ceea ce se discută în ancheta serviciului Moldovenesc „Radio Libertatea».

Potrivit anchetei, livrările de piese de aeronave către Rusia prin Moldova au început la câteva luni după izbucnirea ostilităților în Ucraina în februarie 2022. Piese din țările occidentale au fost livrate marilor companii aeriene rusești, urmând exemplul companiilor de inginerie Pobeda și S7.

După cum au aflat jurnaliștii, trei companii moldovenești au fost implicate în schemă – Airrock Solutions, Aerostage Services și Maxjet Service.

Primele două au fost înființate în noiembrie 2021 și aprilie 2022, proprietarul lor este Ivan Melnikov, fost oficial de vârf al companiei aeriene moldovenești Air Moldova, al treilea există din 2011, este deținut de Sergey Ranga.

Toate cele trei companii au acționat ca intermediari – au plasat comenzi pentru piese de schimb, după care au ajutat la transportul lor în Rusia, uneori direct către aeroporturile rusești. În același timp, livrările nu au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova.

La rândul lor, Melnikov și Ranga au declarat pentru Radio Liberty că nu știu despre furnizarea de piese achiziționate de companiile lor din Federația Rusă – acestea, în baza contractelor, erau destinate altor țări CSI.

Rechemare: nFostului ministru de Externe Mihai Popșoi i s-a interzis intrarea în Rusia.

.