Guvernul va lăsa fără compensație fiecare al patrulea cetățean moldovean care mizează pe o indemnizație de 800 de lei pentru căldură. Acest lucru este raportat de tv8.md.

Potrivit raportului, problema este că aceștia primesc venituri peste nivelul de subzistență, adică 3900 de lei pentru săteni și 4600 de lei pentru orășeni. În total, 85 de mii de gospodării încălzite cu lemne de foc sau cărbune vor rămâne fără compensare termică.

„Principalul criteriu pentru dreptul de a primi o plată în numerar a fost nivelul veniturilor. Nivelul veniturilor din gospodărie ar fi trebuit să fie sub 3.900 lei. Bănuim că aceste gospodării au venituri mai mari”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Să explicăm că recent cetățenilor li s-au atribuit grade de vulnerabilitate. Astfel, majoritatea celor înregistrați pe compensatii.gov.md acestea sunt clasificate într – o categorie de vulnerabilitate foarte ridicată-aproape 34%.

Cu o mică diferență, urmează gradul de vulnerabilitate ridicată-32%. Categoria extreme închide primele trei, care reprezintă aproape 15% din toți beneficiarii. Unul din zece a căzut în categoria de mijloc.

Rechemare: înlasti a redus compensația pentru majorarea tarifelor la căldură și lumină cu 1 miliard de lei.

 

.