old.ru1.md

Alianțele PAS și PRSM formate după alegerile locale la nivel raional indică faptul că liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a încheiat o înțelegere cu regimul de guvernare în persoana președintelui Maya Sandu. Acest lucru a fost afirmat într-un comentariu al politologului, fostul vicepreședinte al Partidului Nostru, Ilian Kashu.

În opinia sa, alianțele celor două partide – PAS și PRSM – pe teren au fost create în direcția celor care se află în centru.

„Ele reflectă doar intenția partidelor cu reprezentare în Parlament de a folosi funcții de conducere pentru clientela politică, deoarece vorbim despre structuri parazitare și arhaice. Aceste consilii raionale sunt intermediari între transferul banilor publici de la centru către autoritățile locale. Din acest punct de vedere, consider aceste funcții drept mită”, a subliniat el.

Kashu a mai subliniat că nu merită să credem cuvintele lui Igor Dodon despre PAS.

„Trebuie să ne uităm la faptele incontestabile atunci când există o împărțire a puterii între PSRM și PAS la nivel raional în stil machiavelic și moldovenesc”, a spus el.

Totodată, politicianul a atras atenția asupra declarațiilor deputatei PAS Inna Kosheru la TV-8: „PSRM nu este un grup infracțional organizat cu care PAS nu ar forma niciodată o coaliție sub nicio formă.”

Faptul că Dodon se confruntă cu acuzații grave, dar continuă să fie activ politic, sugerează gânduri despre legăturile lui Dodon cu Sandu, notează Kashu.

„Orice cetățean al acestui stat poate construi liber o ipoteză sau chiar mai mult că Igor Dodon este convenabil pentru actuala guvernare. Nu am asistat și nu avem dovezi ale negocierilor dintre Dodon și PAS. Cu toate acestea, dacă și când se discută astfel de negocieri, atunci opțiunile geopolitice și eticheta nu sunt luate în considerare. Acestea sunt lucruri secundare, principalul lucru este că vă puteți înțelege și deveni un adversar confortabil”, a spus el.

Politicianul a amintit că în timpul domniei lui Plahotniuc, „Igor Dodon a fost un politician convenabil.”

„Acest lucru poate fi găsit într-un cetățean obișnuit. Acest lucru este discutat deoarece cetățenii văd și încearcă să găsească explicații pentru aceste tranzacții. Și încă o dată: cea mai convingătoare dovadă a înțelegerilor Dodon-PAS sunt alianțele la nivel de raion. Nu cred în explicații democratice, există acorduri, există palme și împărțirea puterii la nivel local”, a conchis el.

.