TV8

Fostul bașcan al Autonomiei Găgăuze, președintele Asociației Obștești „platforma Moldova”, Irina Vlah, a solicitat includerea problemei menținerii statutului de neutralitate al Republicii Moldova în referendumul planificat pentru toamna anului 2024. Vlah a spus acest lucru la o conferință de presă.

„Platforma Moldova propune organizarea unui referendum mai eficient, care să răspundă problemelor reale de interes pentru cetățeni. Iar prima dintre ele este păstrarea statutului neutru al Republicii Moldova consacrat în Constituție”, a spus Vlah.

Potrivit ei, situația geopolitică dă relevanță acestui subiect, precum și apelurile actualei conduceri moldovenești de a abandona neutralitatea și de a adera la NATO.

Să explicăm Că la sfârșitul anului 2023, Președintele Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial și a propus Parlamentului organizarea unui referendum pentru ca cetățenii să își poată exprima opinia cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE.

După aceea Sandu a spus că în cazul unui referendum privind aderarea Republicii la Uniunea Europeană, acesta nu va putea avea loc în regiunea transnistreană..