gagauzinfo.md

Președintele Platformei Moldovei, fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat majorarea salariilor miniștrilor, subliniind că oficialii de la putere nu știu cum este să trăiești cu 3000 de lei. Ea a spus acest lucru la o conferință de presă la Chișinău, relatează gagauzinfo.md.

Potrivit acesteia, oficialii câștigă o pensie medie într-o singură zi. În acest sens, Vlah ar dori să o întrebe pe președinta Maya Sandu dacă știe cum supraviețuiesc astăzi pensionarii care primesc o pensie de 3000 de lei.

„Dacă împărțim cheltuielile la 30 de zile, va fi 100 de lei pe zi. Dacă scădeți costurile utilităților, medicamentelor, atunci sunt zile în care părinții, bunicii noștri rămân pur și simplu flămânzi”, a spus Irina Vlakh.

Totodată, Vlah a comparat venitul pensionarului cu salariul președintelui Curții Constituționale (120 mii pe lună) și al ministrului de la PAS (75 mii pe lună).

„Aceasta înseamnă că bugetul zilnic al [președintelui Curții Constituționale] este de 4 mii de lei. Cu alte cuvinte, o pensie [medie] pe zi. Salariul Ministrului PAS este de 75 mii lei-circa 3 mii lei pe zi. În patru zile, câștigă un salariu lunar ca lector universitar”, a remarcat Irina Vlakh.

Apropo, din buget au fost alocate 40 de milioane de lei pentru cheltuielile de întreținere ale Președintelui Maya Sandu și ale personalului prezidențial în 2023 – cu 10 milioane mai mult decât în 2020.

Rechemare, anterior Vlah a cerut PAS să nu cheltuiască bani pe arme, ci să lupte împotriva sărăciei.

.