publika.md

Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlakh, a acuzat – o pe președinta Maya Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că se pregătesc să falsifice viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă prin vot prin poștă în Statele Unite și Canada. Ea a anunțat acest lucru într-un mesaj video pe canalul Telegram.

„Sandu și partidul ei ne conving că legea votului prin corespondență în SUA și Canada este adoptată de ei în interesul cetățenilor moldoveni care locuiesc acolo, se presupune că le va fi mai ușor să voteze. Aceasta este o minciună”, a spus Vlah.

Ea a reamintit că la alegerile prezidențiale din 2021, CEC a deschis 12 secții de votare doar în Statele Unite, eliberând 5.000 de buletine de vot pentru fiecare dintre ele.

„Teoretic, 60 de mii dintre cetățenii noștri ar fi putut vota acolo, dar doar 5,7 mii au venit la secțiile de votare și mai mult de 50 de mii de buletine de vot nu au fost folosite, în timp ce nu au fost suficiente la secțiile de votare din țările europene”, a spus Vlah.

Ea a explicat că votul prin corespondență a fost pregătit pentru „fraudarea alegerilor în favoarea lui Sandu.” Vlah este convins că diferența de timp va juca un rol cheie aici.

„Când votul în Moldova se va încheia, acesta va continua încă 10 ore în SUA și Canada. De această dată și lipsa totală de control asupra conținutului plicurilor vor crea condiții ideale pentru ca CEC controlat de autorități să obțină rezultatul necesar pentru Sandu”, a explicat Vlah.

Ea a cerut opoziției din Parlament să conteste această decizie a autorităților la Curtea Constituțională.

Rechemare: actualul bașcan Evgenia Hutsul a dat-o în judecată pe Sandu pentru insulte la adresa ei.

.