agroexpert.md

Agricultura se confruntă cu o acumulare de factori negativi care o afectează, astfel încât protestele fermierilor sunt de înțeles și logice, cu toate acestea, fermierii trebuie să-și dea seama că acum toată lumea se află într-o situație dificilă. Acest lucru a fost declarat la un briefing de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolya, rapoarte rupor.md.

„În primul rând, războiul, care a redesenat rutele de logistică de export. Vorbim despre o problemă dificilă. Vorbim despre comerț, exporturi și probleme internaționale. Este greu pentru toată lumea. Situațiile sunt foarte diferite, iar atunci când se iau decizii, luăm în considerare aceste lucruri, mai degrabă decât generalizăm”, a spus Bolya.

Potrivit ministrului agriculturii, în 2023 au existat fermieri care nu au putut recolta nimic din câmpuri din cauza secetei. Bolya a indicat că Departamentul pe care îl conduce oferă sprijin în funcție de daunele înregistrate.

Ministrul a dat asigurări că în perioada 2023-2024, 200 de milioane de lei au fost alocați micilor fermieri afectați de creșterea prețurilor la carburanți. Astfel, fiecare dintre ei a primit plăți în valoare de 1240 lei la hectar. Totodată, Bolya a menționat că 50 de milioane de lei au fost alocați pentru producătorii de porumb afectați de seceta de anul trecut, menționând că plățile vor varia de la 1.000 la 2.500 de lei la hectar.

Vorbitorul a mai spus că 12 mii de beneficiari vulnerabili vor primi produsele necesare cultivării în 2024. Pentru aceasta a fost alocat 1 milion de lei.

În același timp, ministrul a invitat fermierii să discute despre plantarea culturilor în regiunile în care nu există condiții necesare dezvoltării.

În lumina celor de mai sus, Bolya a propus crearea unui Consiliu în cadrul Ministerului, care să includă fermieri și specialiști în acest domeniu, care să creeze soluții eficiente pentru fiecare lanț valoric. Totodată, ministrul a menționat că nu a primit încă nicio solicitare din partea manifestanților.

Rechemare Pe 10 februarie, fermierii protestanți au blocat drumul la postul de frontieră Leușeni de la granița cu România timp de o jumătate de oră, cerând autorităților să ajute la plata datoriilor la împrumut, precum și să ia alte măsuri pentru Susținerea Industriei.

Cu toate acestea deja pe 11 februarie, fFermierii din sudul Moldovei au suspendat protestele până pe 13 februarie pentru a discuta problemele lor cu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosso.

Deja pe 12 februarie fFermierii au organizat 5 proteste: cer Guvernului să accelereze alocarea ajutorului..