sinteza.org

Procuratura Anticorupție a anunțat transferul unui dosar penal împotriva Marinei Tauber, deputat din fostul Partid șor, sub acuzația de amestec în administrarea justiției. Acest lucru este menționat în mesajul Procuraturii.

Dosarul a fost inițiat la 2 mai 2023 de Procurorul General Interimar Ion Munteanu.

Potrivit dosarului, la 12 aprilie 2023, deputatul Marina Tauber, folosindu-și „poziția oficială pentru a împiedica examinarea dosarului penal împotriva lui Ilan Shor pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă și spălare de bani și luarea unei hotărâri judecătorești ilegale, a intervenit în procesul de examinare a cauzei în apel la camera de Apel Chișinău, ceea ce a dus la intimidări și insulte că au prejudiciat onoarea și demnitatea judecătorilor care au făcut parte din Comisia judiciară și a procurorului care a reprezentat Procuratura de stat.”

„Folosind un difuzor megafon puternic, ea a amenințat instanța cu blocarea procesului, afirmând că 3.000 de susținători așteptau afară, ceea ce ar pune în pericol sesiunea de judecată, și anume: „așa că vom rămâne aici până la căderea nopții, dacă este necesar. Aici sunt trei mii de oameni care cer dreptate și au venit să-l susțină pe Ilan șor. Vom bloca toate procesele dacă această obscenitate și presiune asupra liderului nostru continuă. Clădirea asta ar trebui închisă. Aici se comit acțiuni ilegale. În calitate de deputat, am venit să spun tuturor ce se întâmplă aici. În astfel de circumstanțe, completul de judecători a fost obligat să întrerupă ședințele și să părăsească sala de judecată, calificând ulterior aceste acțiuni ca fiind menite să perturbe ședințele, să le împiedice comportamentul, să pună în pericol administrarea justiției și să intimideze judecătorii, să îi împiedice să își îndeplinească îndatoririle profesionale și să insulte onoarea și demnitatea judecătorilor”, se arată într—un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

La 14 martie 2024, Parlamentul a aprobat privarea imunității parlamentare a Marina Tauber pentru a transfera cazul împotriva ei în instanță, în care este acuzată că a intervenit în administrarea justiției.

Tauber nu și-a recunoscut vinovăția, iar dosarul penal a fost trimis la Judecătoria Chișinău a sectorului Buyukany pentru examinare pe fond.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, dacă va fi găsit vinovat de ingerință în cursul justiției, inculpatul riscă închisoare de până la 4 ani sau amendă de la 37.500 la 47.500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități de până la 3 ani.

Rechemare: 15 martie, pParlamentul a eliminat imunitatea parlamentarului Marina Tauber.

 .